journalist

journalist met human interest

Als (bedrijfs)journalist verzamel ik feiten, observaties en meningen. Ik stel vragen, neem waar, doe onderzoek. En giet alle informatie tot een interview, reportage of achtergrondartikel.

Opdrachten voor sfeerverslagen en interviews kwamen voorbij en voor ik het wist had mijn werk een journalistieke tint gekregen. En dat bevalt enorm. Ik schrijf human interestverhalen, vaak over maatschappelijke relevante zaken. Mijn expertise ligt op het gebied van de zorg, het sociaal domein en het onderwijs.

“Karijn schrijft artikelen voor team #zodus. We zochten iemand die teksten schrijft met een juiste tone of voice, passend bij ons project. Een sterk artikel schrijven is een echt vak en Karijn beheerst dit vak heel goed. Ze kan daarbij kritisch kijken naar de opdracht maar ook naar haar uiteindelijke resultaat. We zijn erg blij met haar!”
 

Niek van Gurp van Team Zodus

Ik wil meer weten

case

Over bevlogen Deventenaren

Artikel_journalist_Deventer

Deventenaren vertellen in de inDeventer-serie hoe zij op een bevlogen, creatieve en een tikkeltje eigenwijze manier werken aan de dromen van de stad en omgeving. In opdracht van Deventer Marketing. Foto van Grietje Mesman.

> Lees hier het hele verhaal dat ook in het Deventer Nieuws verscheen.

case

Ondernemers-verhalen uit Olst en Wijhe

Olst_Wijhe_portret

Waar de ene ondernemer uitkijkt naar een opvolger, staat de ander te popelen om uit te breiden. En waar de een na de pandemie vol aan het werk kon, was het voor de ander maar moeilijk opstarten door toeleveringsproblemen. Voor de gemeente Olst en Wijhe maakte ik acht portretten van ondernemers. Waarin ze terugblikten op de coronaperiode, vertellen hoe het nu gaat en welke plannen ze voor de toekomst hebben. 

artikel

Eenzaamheid bestrijden vraagt maatwerk

Portfolio-Karijn-Kats-journalist-Deventer

“Mensen willen altijd van mij horen hoe we eenzaamheid kunnen oplossen. Maar na twintig jaar onderzoek naar eenzaamheid weet ik één ding: eenzaamheid is heel moeilijk te bestrijden,” zegt Tineke Fokkema, bijzonder hoogleraar en gespecialiseerd in eenzaamheid. Eén troost: “We weten wel steeds beter welke factoren een rol spelen en welke vormen van hulp meer kans van slagen hebben.”

> Lees hier het hele interview met bijzonder hoogleraar Tineke Fokkema over het bestrijden van eenzaamheid.

 

artikel

Laaggeletterdheid wordt een steeds groter probleem

Portfolio Karijn Kats journalist Deventer Laaggeletterdheid

“Laaggeletterdheid kan al snel verward worden met luiheid of onwil. Omdat mensen hun post niet openen, de bijsluiter niet lezen doen ze niet wat gevraagd wordt. Maar als we weten waar de onmacht vandaan komt, kunnen we deze vooroordelen slijten. Dat vind ik zo belangrijk. Juist voor deze groep die toch al te kampen heeft met een lager zelfbeeld.”

> Een fragment uit een artikel over laaggeletterdheid dat in april 2020 in het Voorster Nieuws en op de website van Zodus verscheen.

case

Interviews magazine Sight

interviews-bedrijfsblad

Voor het magazine van Sight Landscaping interview ik mensen met passie voor hun vak, werknemers en opdrachtgevers. Die elk hun eigen fascinatie hebben. En die gaat van bijen tot schimmels. 
Als tekst, beeld en vorm zo mooi samenkomen, ben ik in mijn nopjes. Beeld van Rob Voss, vorm van Designheld

case

interview Joost de Valk voor Business Insider

Ondernemers vinden hem een linkse softie met zijn idealen over kennisdeling en samenwerken. WordPress-ontwikkelaars beschouwden hem lange tijd als een commerciële rakker: hij spoorde ze aan meer geld te vragen voor hun producten.

Joost de Valk (36) is een ondernemende hippie. Maar wel eentje met bijna 8 miljoen klanten – tot Obama aan toe. En met ruim 80 werknemers in dienst en een omzet van 10 miljoen euro.

Journalist_Deventer_interview

artikel

Bijzondere ontmoetingen tijdens Meet-in 11

TWELLO- “Zal ik Ali maar appen om te vragen waar die blijft?” De vaste bezoekers van Meet In 11 vragen zich af waar de eens zo trouwe bezoeker is. Ali is een Iraakse vluchteling die de afgelopen tijd in rap tempo onderdeel werd van de Voorster samenleving. Kwam als analfabeet naar Nederland, maar kan inmiddels lezen en schrijven, ontpopt zich tot een bekwaam smartphonegebruiker en werd een actieve vrijwilliger in Twello. Lange tijd kwam hij vrijwel elke bijeenkomst maar nu is hij al een aantal weken niet gesignaleerd. “Ik maak me wel zorgen,” zegt de één. “Nergens voor nodig,” zegt de ander, “Hij heeft het gewoon veels te druk om langs te komen.”

> Lees het hele artikel over Meet-In 11 in het Voorster Nieuws.

Portfolio-Karijn-Kats-Journalist-Voorster-Nieuws